tisdag 21 april 2009

Du & du & du


Har nu läst ut den Per Nilsson-bok som följde med i mitt senaste bokpaket, tack igen hemliga bokvän :)

Det är något speciellt med Per Nilssons böcker. De känns intelligenta på ett sätt som inte är så vanligt förekommande i ungdomslitteratur. Ofta har ungdomsböcker också något slags syfte att uppfostra läsaren men i Nilssons böcker får läsaren tänka själv på ett annat sätt. Det finns oftast en respekt för läsarens intelligens i dessa böcker. Jag gillar också att alla har en lika självklar plats i böckerna. Anon (se nedan) har någon form av förståndshandikapp men det är ändå inte det som står i fokus. Hans historia berättas på samma sätt som de andra karaktärernas historier.

Du & du & du är en skickligt sammanvävd historia om tre karaktärer som inte känner varandra, Anon 12 år, Zarah 17 år och Nils 20 år. Redan från början får man veta att dessa tre i slutet av berättelsen ligger i gräset tillsammans och att deras vägar kommer att korsas på olika sätt. Anon är en kille som skiljer sig från mängden och därför blir lite utsatt i skolan, Zarah praktiserar på en förskola och dejtar Victor som gömmer stöldgods i hennes lägenhet och är våldsamt svartsjuk, Nils tänker mycket på döden och drömmer om att bli levande begravd. Anon hittar Zarahs plånbok och fantiserar om hur det ska bli när han lämnar tillbaka den till henne, Nils träffar Zarah på krogen när hon försöker göra Victor svartsjuk och blir i det närmaste besatt av henne.

Handlingen lämnar inget större avtryck hos mig tyvärr. Den är intressant under själva läsningen men när boken är slut så är boken slut. Det finns inte så många bestående intryck. Boken är fortfarande bra, underhållande, spännande och med bra karaktärer (gillar särskilt Anon, skön kille) men mina Per Nilsson-favoriter är fortfarande Hjärtans fröjd och Ett annat sätt att vara ung.

Inga kommentarer: